Anmeldelse af New Balance 1080 V4 løbesko

Min anmeldelse af New Balance 1080 V4 løbeskoen er nu klar! 1080’eren er jo i løbekredse at betegne som en ‘ægte klassiker’ til primært neutrale løbere. Så det var med store forventninger at jeg gav mig i kast med testen af den nyeste version, der går under modelnavnet V4 – allerede nu kan jeg afsløre at det bliver min nye langdistance sko.  

New Balance 1080 V4 løbesko er en luksusmodel!

Som altid når jeg starter ud med et par nye løbesko, så går jeg gerne rundt i dem herhjemme et par dage, og sågar også på arbejdet hvis jeg har en kontordag uden møder. Derpå følger en håndfuld løbeture på 4 til max 10 km. for at løbe skoene til. Først herefter kaster jeg mig ud på de tocifrede kilometer antal. Testen her beror således også på over 150 km. i skoene – godt og vel endda!

Design & udstråling

Jeg har flere gange nævnt at udtryk og udstråling også hænger sammen med velbefindende, men ikke nødvendigvis funktionalitet. Netop det at føle sig godt tilpas er en vigtig forudsætning for en god præstation!

Blå er en af mine yndlingsfarver, og netop 1080’eren findes i en blå udgave så det er ‘perfect match’! Samtidig er skoen forsynet med nogle frække turkis og neon-grønne detaljer, der giver et rapt og moderne udtryk.

New Balance 1080 V4

New Balance 1080 V4

Funktionalitet

NB1080 V4 er uden tvivl en topmodel blandt løbesko, og dette afspejles også i prislejet. Skoen står til en butikspris i omegnen af 1200 til 1400 kr. Det er i den dyre ende af skalaen sammenlignet med andre løbesko, hvor mange af de mest populære modeller ligger i et prisleje fra 800-1100 kr. Til sammenligning har jeg har givet 782 kr. for Nike Lunar Glide +5.

I de fleste mærker – blandt andet Nike – bruger jeg en størrelse 42, men i de fleste New Balance sko går jeg en halv størrelse ned. Så efter at have prøve en str. 42, måtte jeg ned i en 41,5. Den sidder til gengæld perfekt på foden.

Letvægt og stødabsorbering i samme sko

Første indtryk er, at man står med en sko der er gennemsyret af kvalitet. Skoen ser meget solid og faktisk tung ud! Men den er langt fra tung. Af en langdistance sko virker den meget let, hvilket køkkenvægten bekræfter. Min størrelse 41,5 vejer sølle 294 gram. Det er ekstremt let for en sko beregnet til lange løb. Til sammenligning så vejer Nike Lunar Glide  275 g. men det skal lige med at Lunar Glide er en letvægts sko hvor man går på kompromis med støbabsorberingen for at holde vægten nede.

Stødabsorberingen i NB1080 V4 er et resultat af det ultra lette materiale med navnet N2 – et gasinjiceret EVA-materiale – og teknologien N2 Burst®. Rent praktisk giver det en fantastik fremdrift når man sætter af på forfoden. Hælen er forsynet med ABZORB® Crash Pads som New Balance kalder det. De såkalde pads, eller trædepuder som jeg vælger at kalde dem, giver stabilitet og støtte til hele foden. Den midterste del af skoen er forstærket af et plasticlignende materiale der i fagsproget omtales som T-beam. Jeg kan mærke at det giver skoen en stivhed, der medfører et stabilt løb og god støtte til svangen.

New Balance 1080 V4 - Hæl

New Balance 1080 V4 – Hæl

Mange løbesko på markedet har 12 mm. drop (højdeforskel mellem hæl og forfod). På 1080 V4 er droppet kun 8 mm. hvilket giver foden en mere naturlig stilling i skoen. Jeg mærker det især ved at jeg får lettere ved at lande på midtfoden. Et mere naturligt bevægelsesmønster kan forhåbentlig være med til at holde skader på afstand (7-9-13).

Jeg elsker lette sko, men omvendt er jeg også glad for at det boost man får af stødabsorberingen. Så på mange måder er NB1080 en sko der falder i min smag, den opfylder nemlig begge krav.

New Balance 1080 V4

New Balance 1080 V4

Pasform – Fantom Fit

For mig er det vigtigt at min fod hurtigt finder til rette i skoen, således at man ikke drejer skoen til både den ene og den anden siden inden man spænder den for at finde ud af hvordan den skal sidde – og så ender man alligevel med at være i tvivl! Det er ikke tilfældet med NB1080 V4! Det er som om min fod bare glider på plads med det samme. Man kan nærmest ikke komme til at dreje skoen rundt og man bliver nærmest hjulpet på plads når man tager skoen på. Hvis jeg ikke vidste bedre så ville jeg tro at skoen var lavet specifikt til min fod.

New Balance 1080 V4

New Balance 1080 V4 set oppe fra

Foden står solidt og behageligt i sko. Materialet omkring anklen og flappen på forfoden er meget blødt så foden har det utrolig behageligt i skoen. Det er især vigtigt, at man føler sig godt til rette på de lange løb. Det eneste minus jeg kan finde er spidsen af skoen som er en anelse smal, hvilket en bred fod som min kan få problemer med på de meget lange løb hvor foden ofte hæver op. Jeg er heldigvis ikke stødt på problemet på den længste tur indtil nu – 18 km.

En del af forklaringen på den lækre pasform skal findes i materialerne. New Balance har haft succes med den overdel de kalder Fantom Fit som er en kombination af to meget tynde materialer og ingen syninger der gnaver på foden. Dertil er en del af overdelen i ‘mesh’ således der kommer luft til foden. Fantom Fit bevirker at skoen smyger sig til foden og resulterer i den “indbyggede stabilitet” der gør at min fod bare glider på plads med det samme. Svært at forklare, det skal prøves!

New Balance 1080 V4 - Fantom Fit

New Balance 1080 V4 – Fantom Fit overdel

Snørebåndet bestod testen

Snørebåndet er mere rundt end jeg er vandt til fra mine Nike sko, som har flade snørebånd. De føles lækre og solide. Netop snørebåndene, som er meget korte, har givet mig uanede kvaler på Nikes Lunar Glide +5. Adskillige gange må jeg stoppe op og binde snørebånd og de er ikke lange nok til at jeg kan binde dobbelt knude. Kæmpe irritationsmoment!

Det er heldigvis ikke et problem på New Balance 1080 V4. Snøren er lang nok til at jeg kan binde en dobbeltknude, men blot for testens skyld så har jeg ikke bundet dobbelt knude på mine test-løbeture. Ikke en eneste gang er snørebåndet gået op. Det må siges at være godkendt! Forventeligt ja, men desværre forholder det sig ikke altid sådan.

New Balance 1080 V4 - Close up

New Balance 1080 V4 – Close up

Primære fordele

 • Stødabsorberingen er ganske simpelt uovertruffen.
 • Fantom Fit – pasformen sikrer at foden finder sig til rette i skoen.
 • Let af en langdistancesko at være.

Primære ulemper

 • Smal i snuden, hvilket kan give problemer hvis foden hæver op.
 • Prisen på 1.200-1.400 kr.
 • Trods mesh på en del af overdelen er det en varm sko på en sommerdag.
 • Få farvekombinationer

Konklusion

Jeg er hooked! Har længe været på udkig efter en arvtager for mine Nike løbesko da jeg ikke følte mig overbevist om, at det var den rette sko for mig til Berlin Marathon senere på året. Med New Balance 1080 V4 har jeg fundet svaret på mine kvaler. Det er ubetinget den bedste langdistancesko jeg har testet til dato. Jeg nyder hver gang jeg tager skoen på. Foden falder med det samme på plads i skoen, og jeg elsker det boost af fremdrift som N2 Burst® teknologien giver mig hver gang foden rammer jorden. Lige pt. er 1080’eren min favorit frem mod Berlin Marathon.

En anden detalje, der tiltaler mig er at droppet kun er 8 mm. således at foden har et mere naturligt bevægelsesmønster. Man skal nok vænne sig til det de første par gange hvis man er vant til 12 mm. drop, men jeg er ikke i tvivl om at man bliver glad for det i længden – og mon ikke det også er godt for kroppen og hele ens holdning når man løber. Det er langt fra en five-finger sko men det er på rette spor, hvis man tilhører den “religion” indenfor løbesporten som sværger til det naturlige.

Stødabsorbering
98%
Vægt
85%
Design
86%
Pasform
95%
Overall
93%

That’s it folks! Håber I kunne lide min anmeldelse. Jeg modtager gerne ris og ros herunder i kommentarene. Giv gerne dit besyv med i forhold til 1080’eren eller andre sko…

– Lars

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments (5)

 1. Niller

  Lækker detaljeret anmeldelse, dem må der gerne komme flere af – også med andre produkter end lige sko!

 2. Pingback: hubert
 3. Utrolig god og detaljeret artikel. Jeg har for få minutter siden bestilt et par som forhåbentlig ankommer på adressen på mandag. 10/10!

 4. dep

  Mine holdt i 5 uger ……. så begyndte mesh overdelen at falde fra hinanden flere steder på begge sko ……. holder mig langt fra NB fra nu af …. det er noget crap !

  • larsgranat

   Hej Dep (?!?!)

   Det lyder sørme ikke godt, og langt fra den verden og de kommentarer jeg møder på min vej i træningsmiljøet. Her bliver NB netop rost for produkter af meget høj kvalitet i forhold til mange af de konkurrerende produkter, ligesom der er meget stor grad af loyalitet forhold til netop NBs sko og hvilken model man foretrækker. Dertil kommer at der selvfølgelig også finde kopier som man kan købe billigt alle steder på nettet, men hvor kvaliteten langt fra står mål med originalen. Måske du kan sende mig et billede af dine sko så skal jeg gerne sende det videre til producenten? Du kan finde mig på diverse medier – se kontaktinformationer nederst her på siden 🙂

Skriv kommentar

Interesseret i at blive sponsor?

Sponsorater rækker længere end hvad man ser på overfladen. Jeg arbejder med virksomheder for at udvikle produkter, styrke salg og øge kendskabsgrad via eksponering og omtale. Du kan læse mere om dine muligheder ved at klikke her...