New Balance RC1600 under luppen: Den letteste sko på markedet

Nu har jeg efterhånden kilometer nok i mine New Balance RC1600 til at komme med en kvalificeret anmeldelse af det New Balance betegner som en af de letteste marathon-sko på markedet – intet mindre! NB RC1600 er en rigtig ’race-sko’, der er yderst velegnet til konkurrence, så det må komme an på en prøve…

New Balance RC1600 - Lars Granat

New Balance RC1600 – Lars Granat

Anmeldelse af New Balance RC1600

New Balance RC1600 er nu kommet ud af skabet og frem i lyset. Efter den halve jernmand har der nemlig været tid til at eksperimentere lidt med skoene igen. For at være helt ærlig, så tyvstartede jeg allerede under løbe-træningen til den halve jernmand med at teste NB RC1600 på de korte træningsture. Jeg kunne simpelthen ikke lade være.

Det er nu blevet til godt og vel over 100 km. i skoene så jeg er klar til at melde mig i anmelderkoret…

Design & udstråling

Sædvanen tro er jeg ikke for fin til at dømme på udseendet, det er nemlig oftest det første indtryk man bliver mødt af, der gør den store forskel. Min version er i farverne neon-grøn og blå med frække turkis snørebånd – lækker detalje. Skoen findes i flere farver i både dame- og herremodellerne.

New Balance RC1600

New Balance RC1600

Den mest moderigtige er nok damemodellen i lilla og koral farve med gule snørebånd. Den er vist allerede et stort hit blandt pigerne – ikke bare til løb.

Funktionalitet

Da det første indtryk har lagt sig, var min første tanke da jeg tog skoene i hånden, at de er utrolig lette. Det var næsten som om kassen med skoene var tom. Den vejer absolut intet, hvilket en tur på køkkenvægten bekræfter. Prislejet på RC1600 ligger i omegnen af 900-1.100 kr. hvilket matcher niveauet på de fleste løbesko, især når vi taler topmodeller.

Absurd let sko!

Min størrelse 41,5 vejer 153 g. hvilket er mindre end de 164 g. som New Balance skriver i deres salgsmateriale. Jeg har læst på nettet at damemodellen ikke skulle veje mere end 134 g. i en str. 39.

Jeg er selv en sucker for lette løbesko, så jeg ikke ender med tunge fødder på de lange løb. På det punkt er jeg ikke stødt på en sko der er bedre end NB RC1600 – end ikke mine Nike Free Flyknit+ (210 g.). Ingen anden letvægtssko på markedet er i nærheden af den absurd lette NB RC1600, så hvis man vil skære nogle sekunder af sine løbetider, så er RC1600 det sikre valg. Med et konkurrence-gen som mit, så er det et must at have mindst et par lette sko i skabet til konkurrence.

Revolutionerende sål giver acceptabel stødabsorbering

Typisk går man på kompromis med stødabsorbering og støtte når man vælger letvægtssko frem for de ofte tungere og mere komfortable modeller. Derfor bliver letvægtsskoene ofte foretrukket til de korte løb hvor man skal sætte en god tid. New Balance skriver dog at RC1600 faktisk er en sko, der kan anvendes til et helt marathon.

Det er heller ikke langt fra vil jeg sige men det kræver nok, at man er eliteløber og ikke har alt for mange kilo på sidebenene at slæbe rundt på. Til eliteløberne har jeg faktisk svært ved at se et bedre bud på en marathon-sko hvis man løber maraton på konkurrenceplan. NB RC1600 er nemlig ganske komfortabel at løbe i trods den lette vægt.

Utvivlsom får man ikke lige så meget stødabsorbering for pengene som i de tungere løbesko, men jeg var faktisk positivt overrasket. RC1600 er jo skrabet helt ind til benet for at holde vægten nede, men alligevel mønstrer den godt 8 mm. drop og en revolutionerende sål.

New Balance RC1600

New Balance RC1600

New Balance RC1600 - REVlite

New Balance RC1600 – REVlite

Sålen er af det materiale New Balance kalder for  REVlite RC – en slags skum (blæst gummi), der er yderst fleksibelt. Det lette REVlite RC skum-sål er overraskende stødabsorberende, modstandsdygtigt og slidstærkt.

New Balance RC1600 - sål close up

New Balance RC1600 – sål close up

New Balance RC1600 - Sål REVlite

New Balance RC1600 – Sål REVlite

Pasform og ventilation

Nok om sålen! Den øvre del af skoen er sammensat med den efterhånden velkendte Fantom Fit teknologi, som New Balance har haft succes med på adskillige modeller i nyere tid. Herunder også mine elskede langdistancesko NB 1080 v4.

Fantom Fit udgøres af to ultra lette materialer, der er sammensat uden syninger således at skoen nærmest smyger sig til foden som en strømpe, og dermed giver en behagelig pasform og mild støtte. Som jeg har nævnt med tidligere modeller fra New Balance, så er man aldrig i tvivl om hvorvidt foden sidder rigtig i skoen. Man bliver nærmest hjulpet på plads når man sætter foden i.

New Balance RC1600

New Balance RC1600

New Balance RC1600

New Balance RC1600

New Balance RC1600

New Balance RC1600

New Balance RC1600

New Balance RC1600

Et mindre minus er at flappen, er meget let i et vævet mesh-stof så man skal lige sikre sig, at den ikke folder når man sætter foden i. Mesh-overdelen giver til gengæld øget luftgennemstrømning så foden bliver ventileret en varm sommerdag. Det er knap så praktisk hvis det regner, for så suger den vandet til sig.

New Balance RC1600

New Balance RC1600

Det skal dog nævnes, at den yderste del af skoen er meget smal. Det strækbare mesh-materiale gør, at man uden problemer kan have tæerne i skoen, men hvis man på forhånd ved, at man har meget brede fødder, så er NB RC1600 nok ikke at anbefale til de lange løb.

Snørebåndstesten

Som tidligere beskrevet har jeg haft problemer med Nike løbesko hvor snørebåndet har det med at gå op adskillige gange. Tilmed er Nike-snøren er ikke lang nok til dobbeltknuder. Endnu engang består en NewBalance sko min test uden anmærkninger. Uden at binde dobbeltknude har jeg ikke været udsat for at snørebåndet er gået op en eneste gang.

Primære fordele

  • En ægte konkurrence-sko (den letteste og hurtigste sko på markedet)
  • Mesh-overdel, der giver ventilation på varme dage
  • REVlite RC sål, der giver rimelig stødabsorbering af en letvægtssko at være

Primære ulemper

  • Mesh-overdel, der ikke er vandafvisende men nærmere suger vand
  • Smalt tå-kammer – ikke velegnet til lange ture med brede fødder
  • Konkurrence-sko, der henvender sig til trænede løbere, gerne elite.

Konklusion

Jeg vil ikke tøve med at kalde New Balance RC1600 for den letteste ”langdistancesko” jeg har oplevet til dato. Når jeg så sætter langdistancesko i situationstegn så skyldes det at RC1600 kun er en langdistancesko for trænede konkurrenceløbere, der ikke slæber rundt på for mange kilo.

For mit eget vedkommende er jeg blevet meget glad for at løbe i RC1600. Det relativt lille drop på 8 mm. (det virker som mindre), bevirker at jeg konsekvent holder min overkrop mere i ro, end jeg gør i alle de andre modeller jeg har testet.

På mit Garmin Forerunner 620 løbeur kan jeg, med den seneste pulsmåler HRM Run, måle overkroppens lodrette bevægelser i cm. Det fortæller mig en del om min løbestil og dermed også min løbeøkonomi. Jeg arbejder på at holde overkroppen mere i ro når jeg løber. Med RC1600 bevæger jeg min overkrop 8,3 cm. Det er konsekvent omkring en hel centimeter mindre end i alle andre løbesko jeg har båret på det seneste.

Det giver mig mod på at teste løbesko i minimus segmentet, hvor min løbestil skulle være endnu mere naturlig, og dermed mindske risikoen for skader. Jeg tror at RC1600 kan være første skridt på vej i den retning.

Som sagt elsker jeg de lette sko, og der finder jeg ikke noget bedre alternativ end RC1600, så der er ingen tvivl om at det bliver min foretrukne sko på de korte distancer her i sensommeren og efteråret. Her tænker jeg blandt andet på DHL-stafetten hvor jeg er sikker på at den lette sko, kan give en super hurtig tid. Ideel sko hvis man er født med et konkurrencegen som mit 😉

Havde også fornøjelsen af RC1600 til Blokhus Marathon hvor jeg i den forgangne weekend stillede op på 10 km. ruten og fik en førsteplads i min kategori (M 30-39 år) og en samlet 7. plads ud af over 150 løbere.

Jeg vil vælge RC1600 på distancer op til 10-12 km. Skal jeg løbe længere foretrækker jeg mere en mere komfortabel sko i forhold til støtte og stødabsorbering.

Stødabsorbering
78%
Vægt
100%
Design
84%
Pasform
82%
Overall
86%

Det var vist alt for denne gang. Håber I kan lide anmeldelsen, jeg vil slutte af med at spørge hvilken letvægtsløbesko er din favorit? (smid dit svar nederst her på siden)

– Lars

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,

Skriv kommentar

Interesseret i at blive sponsor?

Sponsorater rækker længere end hvad man ser på overfladen. Jeg arbejder med virksomheder for at udvikle produkter, styrke salg og øge kendskabsgrad via eksponering og omtale. Du kan læse mere om dine muligheder ved at klikke her...